Valokuvauskurssi

Kolmen päivän valokuvauskurssin saldoa.

Ensimmäisenä valokuvaustehtävänä oli kuvata asetelma, johon sisältyi jonkinlainen mielenkiintoinen tuoli. Saimme kuvien ottamiseen vain muutaman tunnin aikaa, joten aikaa ideoinnille ei ollut runsaasti. Valitsin kuvaani kaksi tuolia, punotun keinutuolin sekä mustan puisen jakkaran joka ajaa kuvassa pöydän virkaa. Kuvan teemana on second hand, ja kaikki kuvassa näkyvät asiat ovat kierrätettynä hankittuja (poislukien valkoinen viltti, joka on äitini virkkaama). Tavoittelin kuvaan seesteistä ja rentoa tunnelmaa. Väritunnelma rakentui kuin itsestään tuolien valinnan jälkeen, ja kotoani löytyi helposti sopivaa rekvisiittaa. Materiaaleina on käytetty erilaisia luonnonmateriaaleja, kuten puuta, villaa ja puuvillaa, juuttia ja heinää. Käytin kuvassa pelkästään luonnonvaloa, joka tulee kuvaan sivusuunnasta.

Kuvasin asetelmaani hyvin pitkään, sillä otettuja kuvia tarkastellessa en ollut tyytyväinen joihinkin pieniin yksityiskohtiin. Kuvassa virheet näkyvät paremmin kuin livenä, ja tavaroiden asettelu täytyy tehdä aivan erilailla kuin tavallisessa sisustuksessa jotta se näyttää kuvassa hyvältä.

valokuvaus asetelma juutti heinä olki villa luonnonmateriaalit

Kurssin toisena tehtävänä tuli ottaa kolme erilaista kuvaa flat lay -tyylillä. Se tarkoittaa, että asetelmia kuvataan kohtisuoraan ylhäältä päin niin, että kuvauskohde on vaakatasossa kuvattavaa pintaa vasten.

Ensimmäiseen kuvaan halusin kokeilla suoralinjaista ja selkeää asetelmaa, johon sisällytin keittiöstämme löytyviä esineitä. Taustana toimii meidän puulattiamme, joka sopii yhteen esineiden ruskean, mustan ja valkoisen sävyihin. Asetelma on kuvattu luonnonvalossa.

valokuvaus asetelma iittala aalto maljakko marimekko räsymatto puu mariskooli
valokuvaus asetelma lush marimekko
<p class="has-text-align-left" value="<amp-fit-text layout="fixed-height" min-font-size="6" max-font-size="72" height="80">Toinen kuvani oli asetelma erilaisia kylpyhuonetarvikkeita ja kauneusvälineitä. Tähän kuvaan en ole tyytyväinen: se on epätarkka liian vähän valaistuksen takia ja asetelman taustana toimiva ritiläkärry tekee asetelmasta levottoman. Tässä asetelmassa oli käytössä vain luonnonvaloa, sillä en saanut keinovalaistusta toimimaan ollenkaan. Toinen kuvani oli asetelma erilaisia kylpyhuonetarvikkeita ja kauneusvälineitä. Tähän kuvaan en ole tyytyväinen: se on epätarkka liian vähän valaistuksen takia ja asetelman taustana toimiva ritiläkärry tekee asetelmasta levottoman. Tässä asetelmassa oli käytössä vain luonnonvaloa, sillä en saanut keinovalaistusta toimimaan ollenkaan.

Kolmanteen ja viimeiseen kuvaan kokosin mustalle pöydälle hieman rennomman asetelman edellisiin kuviin verrattuna. Loin kuvaan työpistemäisen asetelman. Kuosien graafisuutta ja mustavalkoisuutta tasapainottavat itsekasvattamieni kasvien taimet, beiget ruukut ja pöytätabletti sekä värikkäät sisustuslehdet. Tässäkin kuvassa on käytetty pelkkää luonnonvaloa. Tätä kuvaa tarvitsi käsitellä jälkikäteen hyvin vähän, sillä siinä oli jo luonnostaan onnistuneet sävyt.

valokuvaus asetelma deko glorian koti macbook Marimekko

Kuvaamisessa vaikeinta oli löytää kuvaustilanteeseen sopiva valaistus sekä poistaa häiritseviä varjoja ja heijastuksia. Ideat kuviin oli helpointa keksiä, minulla oli kaikkiin kuviin selkeä visio eikä kuvattavia tavaroita tarvinnut kauaa mietiskellä. Jos minun pitäisi ottaa kuvat uudestaan, tarkistaisin huolellisesti tavaroiden asettelun ja suoruuden sekä tarkastelisin kuvausympäristöä kriittisemmin. Jos kuvaustilanteessa poistaa pinnalta pölyhiukkaset ja muut pienet roskat, niitä ei tarvitse jälkeenpäin enää kuvankäsittelyohjelmalla poistaa. Tämä säästää huomattavasti muokkaukseen kuluvaa aikaa.

Kuvankäsittelyohjelmana käytimme Adoben Lightroomia. Vaikka kuvien peruskäsittely olikin minulle ennestään jo suhteellisen tuttua, opin monia hyödyllisiä uusia muokkauskeinoja joita tulen varmasti käyttämään jatkossakin. Nyt kun tämä valokuvauskurssi on suoritettu, voin keskittyä täysillä viimeistelemään märkätilakurssin työni, jonka palautus on jo ensi viikolla.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s