Pesutilakurssi

Märkä- eli pesutilakurssin työnä saimme toteuttaa vapaavalintaisten kosteiden tilojen suunnittelun, joiden tuli kattaa seuraavat osa-alueet: löylyhuone, pesuhuone, pukeutuminen, vilvoittelu, wc ja kodinhoito.

Valitsin työni kohteeksi vuonna 1972 rakennetun kerrostaloasunnon, jossa asuu nuori pariskunta sekä sisäkissa. Kyseessä on vuokra-asunto (3h + keittiö, 75m²), jossa märkätilojen kalusteita on osittain kunnostettu hiljattain. Työn kohteena on vessa, kylpyhuone sekä vaatehuone, josta tehdään sauna. Työ on kuvitteellinen, eikä sitä toteuteta oikeasti.

Kylpytiloja käytetään seuraaviin toimintoihin: vessassa käynti, käsien ja kasvojen pesu, suihkussa käynti ja kylpeminen, meikkaus, hiusten ja parran laitto, pyykinpesu, kissan vessassa käynti ja kylpyhuoneen siivous. Toiveena olisi, että samat toiminnot säilyvät lukuun ottamatta kylpemistä. 

Tässä lähtökohdan pelkistetty pohjapiirustus.

Lähtökohta ja asiakkaan toiveet

Asiakkaat toivovat kylpyhuoneen kaappien vaihtoa sekä kylpyammeen poistoa. Pikkuvessan tumma lattia kerää likaa, ja pienikin määrä kissanhiekkaa näkyy siinä selkeästi. Tämänhetkinen kalusteiden asettelu on asiakkaiden mielestä hyvä (pois lukien kylpyamme), joten pyritään mahdollisimman vähäisiin kalusteiden siirtoihin. Jos asiakkat saisivat itse päättää, he eivät haluaisi saunaa mutta tätä työtä varten sauna on lisätty suunnitelmaan.

Asiakkaiden toiveet tärkeysjärjestyksessä:

  1. Helposti siivottava

  2. Käytännöllinen esimerkiksi aamutoimien aikana

  3. Tavarat löytävät paikkansa

  4. Neutraalit, luonnolliset sävyt

”Unelmien tila valoisa, helposti pestävä, siisti ja raikas. Myös kasvit plussaa.”

Ratkaisu: Poistetaan kylpyamme, tilalle suihku. Uudet laadukkaat kaapistot molempiin kylpyhuoneisiin. Poistetaan kylpyhuoneen iso kaappi, jotta saadaan tilaa oven siirrolle sekä saunan ovelle. Oven siirtäminen mahdollistaa enemmän tilaa työtasolle ja pyykinpesukoneelle. Upotetaan pesukone pesualtaan kanssa saman työtason alle, jolloin tilasta saadaan selkeämpi ja tasotila kasvaa. Lattiat ja seinäpinnat uusiksi. Valaistus uusiksi. Poistetaan vaatehuoneen ovi ja puhkaistaan ovi saunalle kylpyhuoneeseen. Tilojen yhtenäistäminen samankaltaisilla sävy- ja materiaalivalinnoilla. Luodaan lisää tasotilaa erilaisille kasveille.

Valinnat ja budjetti

Asiakkaat ovat kyllästyneet huonolaatuisiin sekä hutaisten tehtyihin ratkaisuihin. Valitaan laadukkaat sekä aikaa kestävät materiaalit ja kalusteet, joiden valintaa ei myöhemmin tarvitse katua. Asiakkaat toivovat ”kerralla kunnollista”, joten budjetti ei ole tarkka. Laatu on asiakkaille tärkeämpää kuin halpa hinta. Suositaan mahdollisuuksien mukaan kotimaista. Huom! Laskettuun budjettiin on sisällytetty vain kalusteet ja materiaalit. Siihen ei sisälly esimerkiksi työtä, mittatilaustuotteita eikä valaistusta.

Tekemäni suunnitelman pohjapiirustus näyttää tältä.

Läpileikkauskuva kaikista tiloista.

Havainnekuvia tiloista:

Kalustelista:

Valaistusta ei vielä tällä kurssilla tarvinnut suunnitella, sillä valaistuskurssi tulee meillä vasta myöhemmin. Valaistuksen idea tuli kuitenkin hahmotella työhön.

Seinäprojektioita huoneista:

Ja lopuksi vielä suuntaa antava budjetti.

Olen itse hyvin tyytyväinen tähän ensimmäiseen oikeaan työhöni. Tein suunnitelmaani pitkään ja huolella, ja pyrin tekemään valintoja asiakkaan toiveita ja mieltymyksiä kunnioittaen. Työssä haastavinta oli mahduttaa kaikki tarvittava pieneen tilaan, ja vaikka yritin löytää vielä käytännöllisempää asettelua kalusteille niin en saanut muita kuin alkuperäisen kaltaisia ratkaisua toimimaan.

Asiakkaat olivat tyytyväisiä aikaansaannoksiini. He tykästyivät erityisesti pikkuvessan ruskeansävyisiin seinä- ja lattialaattoihin. Lisäksi he pitivät suunnitelmaan valitsemastani kissanvessasta niin paljon, että päätyivät tilaamaan sellaisen myös omalle kissalleen. Vaikkei työni tullut tällä kertaa oikeaan käyttöön, oli mukavaa että edes pieni osa siitä pääsi toteutukseen.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s